El Salvador'un başkenti San Salvador'da, sivrisineklerden bulaşan ve bazı durumlarda ölümcül olabilen dang hummasına karşı ordu personeliyle geniş çaplı bir ilaçlama çalışması yapıldı. Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), dang hummasının ciddi hastalıklara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunarak, bu yılın bölgedeki en kötü dang humması mevsimi olabileceğini belirtti.

Haziran ayına kadar bölgede yaklaşık 9,9 milyon şüpheli dang humması vakası tespit edilirken, haziran ayında üç kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Geçtiğimiz ay El Salvador'da 3.463 şüpheli vaka bulunurken, 187 kişi hastaneye kaldırıldı.

Dang Humması Nedir?

Dang humması, aedes türü sivrisineklerin ısırması ile yayılan ve özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen viral bir enfeksiyondur. Belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, mide bulantısı ve döküntü bulunur. Kimi insanlarda hafif belirtiler gösterirken, bazı bireylerde hastalık daha ağır seyredebilir. Tropikal bölge ziyaretinden sonra belirtiler gözleniyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

 Dang Hummasının Belirtileri Nelerdir?

Dang hummasına yakalanan bazı kişiler hiçbir belirti göstermezken, semptom gösteren kişilerde 2-7 gün sürebilen yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, bulantı, kusma ve ciltte küçük kırmızı veya kanayan lekeler görülebilir. Tedavi edilmediğinde, enfeksiyon hemorajik ateşe yol açarak dolaşım sistemi yetmezliği, şok ve ölüme neden olabilmektedir.

Rusya, Erdoğan'ın teklifini reddetti: İmkansız Rusya, Erdoğan'ın teklifini reddetti: İmkansız

 Dang Hummasının Nedenleri Nelerdir?

Dang humması, aedes adlı sivrisineğin ısırması ile bulaşan bir hastalıktır. Bu sivrisinekler, insanların yaşadığı alanlarda yumurta bırakarak çoğalır ve gün boyunca birçok farklı insanı ısırabilirler. Virüs taşımayan sivrisinek, virüs taşıyan birini ısırdığı taktirde bu virüsün taşıyıcısı haline gelir. Aedes sivrisineği, gece veya gündüz fark etmeksizin insanları ısırarak virüsü bulaştırabilir.

 Risk Grupları Kimlerdir?

Dang humması her yaş grubunda görülebilir, ancak özellikle hamileler, çocuklar, yaşlılar ve zayıf bünyeye sahip bireyler risk altındadır. Bu gruplar dışında kronik sağlık sorunları olan kişilerde de hastalık daha şiddetli seyredebilir. Erkekler, kadınlara göre hastalığa karşı daha dirençli olabilirken, bebek ve çocuklarda hastalık süreci daha şiddetli geçebilir.

El Salvador'da gerçekleştirilen ilaçlama çalışmaları ve halkın bilinçlendirilmesi, dang hummasının yayılmasını önlemek adına büyük önem taşıyor.

Kaynak: AA