Gazze’de bir ayda öldürülen sivillerin sayısı Rusya-Ukrayna Savaşı’nın 20 aylık bilançosunu aştı. Bir aydaki Gazze’deki yaralı sayısı 25.000’i geçerek 20 aylık Ukrayna’daki yaralı sayısını geride bıraktı.

Gazze’de her 10 dakika da bir Filistinli çocuk öldürülüyor. UNICEF tarafından Gazze’nin çocuk mezarlığına dönüştüğü açıklandı. Gazze halkının %70’in den fazlası evlerini terk etmek zorunda kaldı. 2023’de ölen 48 gazeteciden 39’u İsrail-Filistin savaşında öldü. İsrail tarafından tutuklanan Filistinli sayısı 5.000’i geçti. İsrail’deki İsrailli Araplar Gazze ile dayanışma mesajları yüzünden işlerinden ve üniversitelerden atıldı. İsrail, Gazze’nin suyunu, elektriğini ve gıdasını kesti. Gazze’de hastaneler, okullar ve ibadethaneler her gün vuruluyor. 7 Ekim’den bu yana İsrail tarafından Gazze’deki 35 hastaneden 18’i çalışamaz hale getirildi. 

ABD’nin uçak gemisi filoları sadece Gazze’yi abluka altına almadı, tüm Müslüman ve Arap dünyasını da abluka altına aldı. ABD ateşkesin mümkün olmadığını devamlı tekrarlıyor. Oysa 120’den fazla ülke İsrail’e ateşkes çağırısında bulundu. ABD’nin Latin Amerika’daki en yakın müttefiki Kolombiya, İsrail’in eylemlerini soykırım olarak niteledi. Yine ABD Başkanı Biden ile yakın ilişkileri olan Şili’de İsrail Büyükelçisini geri çekti. Brezilya’da yapılanları kınadı ve soykırım olarak niteledi.

Avrupa’da Filistin’e destek gösterileri ve mitingleri yasaklandı. Avrupa’daki Arap asıllı futbolcular Filistin’e destek vermelerinden dolay kadro dışı bırakıldı ya da sözleşmeleri feshedildi. 75. Frankfurt Kitap Fuarında Filistinli yazara verilecek ödül iptal edildi. Hatta İsrail’i eleştirdiği için ünlü piyanistimiz Fazıl Say’ın İsviçre’de vereceği konserler iptal edildi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Rus sporcuları Rus hükümetinin eylemlerinden dolayı sorumlu tutarken İsrailli sporcuların İsrail hükümetinin eylemlerinden sorumlu tutulamayacağını açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Putin’i savaş suçlusu olarak tanımlarken halen Netanyahu’yu yargılamıyor. Hâlbuki Güney Afrika Cumhuriyeti, Uluslararası Ceza Mahkemesine Gazze’de yaşananlar için Netanyahu ve üst düzey İsrailli yetkililer için tutuklama kararı çıkarması için çağrı da bulundu. Bununla kalmayan Güney Afrika Cumhuriyeti, Tel Aviv’deki tüm diplomatlarını geri çekme kararı aldı. Rusya’ya, Suriye’ye, İran’a ve Kuzey Kore’ye uygulanan yüzlerce ve binlerce yaptırımdan hiç biri İsrail’e uygulanmıyor.

Gazze’de yaşanan savaş ve insanlık suçunun boyutlarına tüm dünya şahit oluyor. Yaşanan bu savaş ve insanlık suçunun ortakları ise tartışmasız ABD ve Avrupa Birliğidir. İsrail’i şartsız koşulsuz destekleyen ABD ve Avrupa Birliği’nin ikiyüzlülüğü ve çifte standardı tarih kitaplarında öğretilmesi gereken bir numaralı derstir.