Suriye rejimi, muhalefet ve sivil personel ile altyapıyı hedef almak için yüksek hassasiyetli, düşük maliyetli insansız hava araçlarına yöneldi.

FPV adı verilen bu insansız hava araçları Esad rejimi tarafından Suriye'deki sivilleri ve muhalif mevzilerini hedef almak için kullanılıyor. Suriye rejimi güçleri son zamanlarda FPV (birinci şahıs bakış açısı) intihar dronelarının kullanımını artırdı ve bunları muhalif güçlere ait askeri alanların yanı sıra ön hatlardaki köy ve kasabalardaki sivil alanları vurmak için kullandı.

 Suriye Sivil Savunması olarak bilinen Beyaz Miğferler, bu yıl 10 Haziran'a kadar 233 insansız hava aracı saldırısı düzenlendiğini ve bu saldırılarda ikisi çocuk olmak üzere yedi kişinin yaralandığını söyledi.

FPV dronları, saldırı zamanı gelene kadar bir hedefin yakınında havada asılı kalabilme yetenekleri nedeniyle başıboş mühimmat olarak sınıflandırılır. Üretimleri nispeten ucuzdur ve vuruşlarında yüksek derecede doğruluk sunarlar.

Suriye Beyaz Baretliler Gönüllüleri Direktör Yardımcısı Münir Mustafa, FPV insansız hava araçlarının Suriye güçleri ile Rusya ve İran müttefikleri tarafından sivillere karşı kullanılmasının tehlikeli bir tırmanış olduğunu, hayatları tehdit ettiğini ve geçim kaynaklarını yok ettiğini söyledi.

Münir Mustafa: "Bu saldırılar doğrudan can kaybı ve mal kaybıyla sınırlı olmayıp, tarım alanlarını ve çok sayıda ailenin geçimini tehdit eden Karkur Barajı bölgesini de hedef alıyor.Bu kasıtlı saldırılar gıda güvensizliğini daha da artıracak ve temel hizmetlere erişimi daha da engelleyecek.13 yıllık savaş nedeniyle zaten harap olmuş toplulukların karşılaştığı zorlukları daha da kötüleştirecek.Bu tür saldırıların hedeflenen insanlar arasında yarattığı panik ve terör halinin muhtemelen tırmanacağı ve zaten savunmasız olan ve bazıları zaten yerinden edilmiş olan toplulukları kaçmaya itmesi muhtemeldir."

Suriye İnsan Hakları Ağı, Suriye hükümetinin FPV insansız hava aracı saldırılarıyla siviller ve savaşçılar arasındaki ayrımla ilgili 2139 ve 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ve uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini açıkladı.

İdlib'deki sivilleri yaklaşan saldırılara karşı uyarmak için Suriye-Rus ordusunu ve savaş uçaklarını izleyen gözlemci Ebu Eymen: "13 yıldır gelenek olduğu gibi sivilleri hedef almak Esad rejiminin öncelikli hedefidir.Esad rejimi güçleri tarafından kullanılan FPV intihar drone'ları, Hama'nın güneyindeki araştırma laboratuvarlarında hem Rus hem de İran güçlerinin gözetiminde üretiliyor.Önümüzdeki günlerde Suriye rejimi güçlerinin teknolojiyi geliştirdikçe ve bunları uçurmak için daha fazla operatör eğittikçe daha fazla intihar uçağı kullanacağına inanıyorum."

FPV dronlar, operatöre, uçağa monte edilen kameradan sanal gerçeklik gözlüklerine veya taşınabilir bir monitöre aktarılan havadan görüntü avantajı sağlar.Bu tür insansız hava araçlarının kullanımı son zamanlarda Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında arttı. Askeri kaynaklar, Suriye'de hükümet güçlerinin mümkün olduğu kadar çok sayıda uçağı yurt içinde ürettiğini ve farklı teknolojiler kullandığını ancak sonuçta amacın aynı olduğunu söylüyor.

Yerel kaynaklara göre ise İHA'lardan sorumlu askeri birlikler Rusya'nın desteklediği 25'inci Tümen ve İran'ın desteklediği Cumhuriyet Muhafızlarıdır.

FPV dronları yaklaşık 2 kg patlayıcı taşıyor ve 30 metreden (100 feet) fazla olmayan bir yükseklikte yaklaşık 3,5 km kontrol alanına sahiptir.