Yeni yüzyılda yeni düzen artık kaçınılmazdır. Siyasetten az çok anlayanlar bilir ki tek yönetimli bir dünyanın isteyen küresel mafya bazı devletlerin yönetimini ele geçirse de bu mümkün değil.

Bazı ülkeler Siyonizme bağlı küresel mafyanın yönetim isteğine direnir. Bunlardan biri de nüve ülkesi Pakistan'dır. Bugün üzgün her zaman olduğu gibi Türkiye ve Azerbaycan'a, aynı zamanda Türk dünyasına tutup. 
Gençlik Diplomasisi Forumu Kurucu Başkanı ve CEO'su Musawar Tanoli ile de Pakistan, Azerbaycan, Türkiye ve Türk dilli ülkelerin işbirliğini konuştuk.

Öncelikle sizi okurlarımıza nasıl tanıtalım?

Ben Gençlik Diplomasisi Forumu Kurucu Başkanı ve CEO'su Musawar Tanoli. NUML İslamabad'ın Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldum. 2020 yılında Pakistan-Türkiye-Azerbaycan ilişkileri üzerine çalışmaya başladım. Karabağ İhtilafını konu alan araştırmam Azerbaycan'da yayımlandı.

Whatsapp Image 2024 07 17 At 13.27.07 (2)

İlham Aliyev'in Pakistan gezisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Aliyev'in ülkenize gelişine Pakistan halkının tepkisi nasıl oldu?

Sayın İlham Aliyev'in ziyareti oldukça başarılı ve verimli geçti. Pakistan ile Azerbaycan arasında ticaret ve yatırıma ilişkin Mutabakat Zaptı imzaladık. Pakistan halkı Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nı sıcak bir şekilde karşıladı. Uçağı Pakistan hava sahasına girdiğinde, Pakistan Hava Kuvvetleri savaş uçakları Başkan'ın uçağına eşlik etti. Islamabad her iki bayrakla doluydu ve yol kenarlarına Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile Pakistan Başbakanı'nın resimleri asıldı. İlham Aliyev ayrıca Pakistan Anıtını da ziyaret ederek buraya çiçekler bıraktı. Pakistan halkı, sosyal medyada da gördüğümüz gibi Cumhurbaşkanına sevgi ve sıcaklık gösterdi.

Whatsapp Image 2024 07 17 At 13.27.07 (1)

Pakistan-Türkiye ilişkileri nasıl gidiyor? İki ülke arasında hangi konularda işbirliği var?

Pakistan-Türkiye ilişkileri tarihi, kardeşçe ve eskisinden daha güçlü. Ekonomik iş birliği, savunma ve güvenlik iş birliği, kültürel iş birliği ve halklar arası temas konularında birbirimizle iş birliği yapıyoruz. Pakistan ve Türkiye uluslararası forumlarda birbirlerine destek oluyor. Geçtiğimiz günlerde Kazakistan'da Astana Zirvesi düzenlenmiş, Pakistan, Azerbaycan ve Türkiye üçlü zirvesi de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilmişti. Pakistan, Türkiye Cumhuriyeti ile Osmanlı dönemine kadar uzanan ilişkilerine özel önem vermektedir. Pakistan ve Türkiye arasında güçlü bir askeri ve deniz işbirliğimiz var.

Whatsapp Image 2024 07 17 At 13.27.06 (1)

 Farkındaysanız, Azerbaycan ve Türkiye'nin Pakistan'la ilişkilerinden rahatsız olan bir grup insan var. Bu gruplar sosyal medya üzerinden sürekli Pakistan'a saldırmaya çalışıyor. Sizce bunun arkasında kim var?

İkinci Karabağ Savaşı'nda Pakistan ve Türkiye'nin desteği gibi birçok nedenden dolayı mutsuz olanlar mutlaka vardır. Türkiye ve Azerbaycan Keşmir meselesini destekliyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Pakistan'ın Keşmir meselesindeki tutumunu her zaman desteklemektedir. Üstelik Azerbaycan Cumhurbaşkanı son ziyaretinde Azerbaycan'ın Pakistan'ın yanında olduğunu ve Pakistan'ın bu konudaki tutumunu desteklediğini ifade etti.

Whatsapp Image 2024 07 17 At 13.27.07

Sosyal medyada Pakistan'a, Türkiye'ye ve Azerbaycan'a saldıran farklı ülkelerden çok sayıda grup var. Bunlar özellikle Ermenistan, Yunanistan ve Hindistan'dan gelen insanlar. Hepimiz Pakistan'ın Hindistan'la sorunları olduğunu biliyoruz, bu yüzden Hintliler Pakistan'ı trollüyor. Nasıl ki Türkiye'nin Yunan halkıyla sorunları varsa, Azerbaycan'ın da Ermenistan'la sorunları var. Çoğunlukla bu ülkelerdeki insanlar sosyal medyayı kullanarak düşmanlık yaparak gerçekleri ve olanları yanlış yorumlamaya çalışıyorlar.

Pakistan'ın Türk devletleri teşkilatına yaklaşımıyla ilgili bazı haberler yayıldı. Bu konuyla ilgili düşünceleriniz neler?

Son birkaç yıldır Pakistan'ın Orta Asya ve Türk dili konuşan ülkelerle daha işbirlikçi ilişkilerini geliştirmekle ilgilendiğini görüyoruz. Onlar Türkiye gibi bizim kardeşlerimiz ve dostlarımızdır. Hepsi aynı dili, aynı kültürü, aynı değerleri konuşuyor ve anlıyor. Bana kalırsa Türk dili konuşan ülkelerle daha yakın ilişkiler geliştirmek isteriz. Son olarak Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci olarak katılmamızın bizim için de iyi bir fırsat olacağını söyleyebilirim.

Whatsapp Image 2024 07 17 At 13.27.08